Què significa que les Falles siguen declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat?

Publicat  en www.fallas.com web de Junta Central Fallera.
http://www.fallas.com/va/component/content/article/226-septiembre-2015/17009-recta-final-hacia-el-patrimonio-de-la-humanidad

image

Era l’últim pas del tràmit administratiu i ja ho hem aconseguit. L’expedient de les Falles de València continua el seu camí amb l’objectiu de captivar ara als tècnics de la UNESCO i que en 2016 puguem celebrar, per fi, la declaració de la nostra festa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Al llarg de dos dies, ahir i hui, la seu del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha acollit la reunió del Consell de Patrimoni Històric, òrgan de coordinació entre el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i les Comunitats i Ciutats Autònomes en aquesta matèria.

En la trobada, presidit pel director general de Belles arts, Miguel Ángel Recio, s’ha ratificat a les Falles com a única candidata a representar a Espanya davant la Unesco, l’únic organisme especialitzat de les Nacions Unides el mandat de les quals tracta específicament de la cultura.

Pel que, definitivament, comptem amb el suport cultural institucional perquè l’expedient seguisca el seu curs i la Unesco protegisca el pròxim any aspectes de la festa de les Falles com la transmissió oral de coneixements, el teixit associatiu creat en les ciutats que celebren Falles, la tradició artesana transmesa de generació en generació dels artistes fallers, pirotècnics, orfebres, velluters… Sense oblidar la música i el gran valor de la nostra literatura.

I és que el patrimoni cultural no es limita a monuments i col·leccions d’objectes, sinó que comprèn també tradicions o expressions vives heretades dels nostres avantpassats i transmeses als nostres descendents, com a tradicions orals, rituals, actes festius, tècniques vinculades a l’artesania tradicional…

Per tant, aquest últim tràmit donat hui front el Consell de Patrimoni Històric a Madrid significa un motiu més d’orgull per a tota la comunitat fallera que treballa dia a dia per a mantenir viva la festa i que ara està a un pas d’obtenir el reconeixement internacional.

Què significa que les Falles siguen declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat?

Un reconeixement d’aquesta altura és el major i millor segell de qualitat cultural que la institució de major prestigi cultural internacional (Unesco) pot atorgar a un esdeveniment festiu.

Entrar a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Mundial Immaterial implica l’accés en el major club selecte de manifestacions culturals vives.

Salvaguardar un patrimoni cultural immaterial com les Falles significa vetlar per que seguisquen formant part activa de la vida de les generacions presents i es transmeta a les esdevenidores. Les mesures de salvaguarda estan encaminades a assegurar la viabilitat d’aquest patrimoni i la seua contínua recreació i transmissió.

Compartix-ho!

Deja un comentario