«Caramba» en la banda. Taula Redona

Components de la Taula Redona al finalitzar.
Components de la Taula Redona al finalitzar.

El dijous 12 de novembre va tindre lloc en el nostre casal una taula redona convocada pel Casal Bernat i Baldoví i la nostra comissió que tènia per títol -“Caramba” en la banda-, i que debatia l’ús obligatori o opcional del distintiu femení en la nostra festa.

Moderada per Alberto García Iranzo, president de la Falla Salamanca – Comte Altea de València i membre del Casal Bernat i Baldoví. Alberto també és membre de la Comissió de Recursos i Reglament de l’Assemblea General de presidents de Junta Central Fallera-

La Taula estava composta per:

Sofía Parra Talavera, presidenta de la Falla Sant Vicent de Paul- Diputada Campoamor, actualment estudia Protocol i Organització d’Esdeveniments.

Laura Cano Zamorano, la primera dona presidenta d’una falla de secció especial (Almirant Cadarso – Comte Altea) i de la Federació de Falles de Secció Especial, actualment fallera de Gravador Esteve – Cirilo Amorós. En l’àmbit professional és llicenciada en Dret i Titular del Registre Mercantil i Béns Mobles de València.

José Vicente Mora Ribera, faller de la Falla Carrer Toledo de Torrent, actualment vicepresident de Junta Local Fallera de Torrent, professionalment empleat de banca.

Eva Suñer Montesinos, fallera de la falla Nicolau Andreu de Torrent, component de La Cort d’Honor de la Fallera Major de Torrent 2015.

El debat va ser molt actiu entre tots els presents, amb una àmplia participació del públic, la qual cosa va fer que fóra molt dinàmic i interactiu.

Vos deixem un extracte de les opinions del debat. En breu editarem vídeo del mateix.

Moltes gràcies al Casal Bernat i Baldoví per la seua participació i a Joan V. Ramirez per les fotos.

Sofía Parra Talavera
Sofia Parra Talavera

Sofía Parra Talavera

 • És un dret de la dona, per igualtat, perquè els hòmens hui en dia no porten el faixí, ja que no porten el trage de faller oficial. En les falles la frase “de tota la vida” fa molt de mal. Els hòmens han recuperat la riquesa de la indumentària tradicional valenciana sense haver d’identificar-se amb el distintiu masculí, i el mateix dret tenen les dones. No entenc perquè a les dones si se’ls ha d’identificar amb el distintiu.
 • S’ha fet molt d’esforç en les últimes dècades per a recuperar la indumentària tradicional valenciana, que forma part de la cultura i patrimoni del poble valencià, i la banda no forma part d’ella.
José Vicente Mora Ribera
José Vicente Mora Ribera

José Vicente Mora Ribera

 • Defenc el que han decidit la majoria dels fallers de Torrent. Pense que el motiu de no voler portar banda és que alguns els molesta que es veja massa alguns símbols.
 • Si la majoria de dones la porten a gust, jo a això no li cride obligar.
 • L’argument per a obligar a portar el distintiu a les dones, va ser la uniformitat. (al que algunes dones del públic li van preguntar per què la uniformitat es planteja només per a les dones?)
 • La dona porta a gust la banda, s’ha aprovat en una votació, punt final.
 • Defendré l’obligació de portar banda, perquè si es deixa llibertat a triar acabarà desapareixent.
Laura Cano Zamorano
Laura Cano Zamorano

Laura Cano Zamorano

 • La meua postura és clara, en este país un dels majors errors que cometem és que intentem regular tot.
 • La meua postura és no afegir postissos a la indumentària tradicional valenciana i la banda no forma part de la indumentària tradicional valenciana.
 • La banda s’associa a la imatge que la primera “Fallera Major” la portava, quan el que era és “Miss Espanya” i es copia després dels anys.
 • Jo he sigut presidenta i no em va fer falta portar una banda que indicara que ho era, tots ho sabien.
 • No es pot imposar a ningú, i la raó és òbvia, hi ha una discriminació claríssima per raó de sexe entre els hòmens i les dones. Als hòmens no se’ls imposa portar cap tipus de distintiu i a les dones sí. I això és una norma que està establida en l’article 14 de la Constitució Espanyola i és claríssima diga el que diga qualsevol reglament faller.
 • Si s’establix l’obligació, caldrà establir de forma parella una sanció a l’incompliment de l’obligació. Si l’obligació és contrària a drets fonamentals que estan establits en la Constitució, la norma és inconstitucional i per tant la sanció és igual d’inconstitucional.
 • Quan hi ha una contradicció entre dos normes, una de rang superior i una altra de rang inferior s’aplica la norma de rang superior.
Eva Suñer Montesinos
Eva Suñer Montesinos

Eva Suñer Montesinos

 • El problema és que no s’ha transmés correctament la pregunta ja que als fallers de base li ha arribat «Banda sí o banda no?” quan en cap moment s’ha plantejat prohibir la banda.
 • M’agrada portar la banda de fallera. Per al meu és un orgull, però no estic d’acord amb cap imposició.

Algunes intervencions del públic

Miquel Àngel Gascón
Miquel Àngel Gascón

Miquel Ángel Gascó Rocha

 • La democràcia no sols és votar, hi ha un marc jurídic que cal respectar i uns drets fonamentals que cal respectar-
Alberto Andreu Sanchis
Alberto Andreu Sanchis

Alberto Andreu Sanchis

 • Si defendre una votació, independentment que allò que s’ha votat siga legal o no, és democràtic, això és destrossar la democràcia.
Marisa Esteve
Marisa Esteve

Marisa Esteve

 • Deixar la decisió de portar o no banda a la votació en les comissions, continua sent igual de contrari als drets fonamentals individuals.
Compartix-ho!

Deja un comentario